Aboud Saeed: The Smartest Guy on Facebook
Met zijn ongewone statusupdates op Facebook over de oorlog in Syrië werd Aboud Saeed op slag beroemd. De verzamelde berichten vormen een hoogst uniek oorlogsrelaas. Hij komt voor het eerst naar België en praat in Passa Porta over zijn boek The Smartest Guy on Facebook en zijn nieuwe leven in Europa. Interview: Waseem Ibraheem.
Like & share
Voorjaar 2011. De Syrische smid en lasser Aboud Saeed (1983) begint op zijn Facebookpagina te posten over het leven in oorlogstijd. En gelukkig zijn er vele emoticons: zijn statusupdates zijn wrang, boos, confronterend, komisch, absurd of anarchistisch. Altijd slaan ze nagels met koppen. Het aantal volgers van Saeed schoot razendsnel omhoog.
Nog geen jaar later prees de Libanese krant Annahar Saeeds proza-bytes vol zwarte humor de hemel in: “Facebook bezoeken zonder Aboud Saeed te leren kennen, is als Parijs bezoeken zonder de Eiffeltoren te zien.” De tekstflashes van Saeed over vrijheid, luchtbombardementen, zijn moeder, seks en oorlog roepen vergelijkingen op met het werk van Charles Bukowski en Henry Miller.
Arabisch op het scherm, Duits op papier
De Kunstverein München nodigde Aboud Saeed in november 2013 uit. Duitsland verleende hem politiek asiel en sindsdien woont de auteur in Berlijn. Datzelfde jaar nog besloot uitgeverij mikrotext een selectie uit Saeeds beruchte Facebookberichten te vertalen van het Arabisch naar het Engels en het Duits, en respectievelijk uit te geven als The Smartest Guy on Facebook en Der klügste Mensch im Facebook.
Intussen heeft de Syrische schrijver reeds een tweede boek uit: Lebensgroße Newsticker. Szenen aus der Erinnerung (mikrotext & Spector Books, Berlijn, vert. Sandra Hetzl, 2015). En in september 2018 was Saeed te gast op het Berlijnse Literaturfestival.
Rijkdom uit het Midden-Oosten
Deze unieke avond komt voort uit een samenwerking tussen Passa Porta en Lagrange Points, een nieuw Brussels initiatief dat de enorme diversiteit van de Arabische cultuur en literatuur voor het voetlicht brengt.
Lagrange Points is een collectief van studenten, docenten, muzikanten, schrijvers en cultuuractivisten uit het Midden-Oosten en Europa. De groep binnen wil binnenkort de eerste Arabische boekhandel met café openen in Brussel. Passa Porta en Passa Porta Bookshop steunen Lagrange Points met advies en gezamenlijke programma’s.
ORG. Passa Porta, Lagrange Points
Binnenkort bij
Soirée Surréaliste met Wide Vercnocke en Vincent Van Meenen
De Schaarbeekse galerij, boekhandel en ontmoetingsplaats Grafik organiseert samen met enkele Brusselse partners vier “Soirées Surréalistes”, geïnspireerd op de surrealistische salons van weleer. Acht kunstenaars zullen schetsen en ideeën verzamelen om een reeks op Brussel geïnspireerde en geengageerde posters te ontwerpen. Op 25 november is Passa Porta de partner en kan je samen met schrijver Vincent Van Meenen en tekenaar Wide Vercnocke meewerken aan literair geïnspireerde surrealistische posters.
Asmara Addis Literary Festival in Exile: “Am I Evil?”
Ook dit jaar ondersteunt Passa Porta weer een aantal programma’s op het Asmar Addis Literary Festival (in Exile), in samenwerking met schrijver, curator en initiatiefnemer Sulaiman Addonia. Deze editie van het AALFIE, met als centraal thema ‘The Body’s Languages’, vindt plaats in Den Teirling in Elsene.
Asmara Addis Literary Festival in Exile: “An Ode to Resistance”
Ook dit jaar ondersteunt Passa Porta weer een aantal programma’s van het Asmar Addis Literary Festival (in Exile), in samenwerking met schrijver, curator en initiatiefnemer Sulaiman Addonia. Deze editie van het AALFIE, met als centraal thema ‘The Body’s Languages’, vindt plaats in Den Teirling in Elsene.