brussels in shorts

Met Brussels in Shorts wil Passa Porta op literaire wijze bijdragen aan de uitstraling van Brussel. Al twee keer kregen stripauteurs en scenaristen uit binnen- en buitenland de kans om een grafisch verhaal over het hedendaagse Brussel te maken, met  financiële steun en een verblijf in het centrum van de stad.

In oktober 2014 publiceerde Uitgeverij Oogachtend een tweede reeks verhalen in het album Bruss.2 Brussels in Shorts , de opvolger van het succesvolle Bruss. Brussels in Shorts. De originele tekeningen van de tweede editie zijn tot 7 december te bezichtigen in het Belgisch Stripcentrum.

  

 

Historiek

Om de grootstad nieuwe verhalen te schenken, lanceerde Passa Porta in 2011 Brussels in Shorts als internationale grafische korteverhalenwedstrijd. Tien deelnemers werden geselecteerd om in  2012 hun ‘graphic short story' te maken rond het hedendaagse Brussel. De verhalen verschillen stilistisch en inhoudelijk, maar knipogen elk naar eenzelfde locatie: de Oude Graanmarkt. De auteurs waren te gast op het Passa Porta Festival 2013. Een tentoonstelling met de originele tekeningen was te bezichtigen in het Belgisch Stripcentrum, en reisde naar Oostende en Hasselt, in het kader van Brusselse Sporen.

In het najaar van 2013 zette Passa Porta dit project verder met een tweede wedstrijd. Meer dan 60 auteurs uit binnen en buitenland namen deel. Hun opdracht: een graphic short story van 12 pagina’s maken, waarbij minstens een van de personages een bestaand Brussels hotel aandoet. De acht geselecteerde verhalen worden tentoongesteld in het Belgisch Stripcentrum.

 

De laureaten

De laureaten van de tweede editie:

 

Bekijk hier het work in progress van de laureaten van de eerste editie!

 

Brussels in Shorts is een initiatief van Passa Porta, en wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschapscommisie.