de grote boonmarathon

 

Slotakkoord van Boon!2012 ter ere van Louis Paul Boon, die in 2012 honderd zou zijn geworden. Tientallen lezers, auteurs en kunstenaars brachten op 7 oktober 2012 een dag en avond lang hulde aan Boon in de KVS. 

's Middags werden fragmenten uit het werk van Boon voorgelezen door Boonliefhebbers Kristien De Proost, Jan Van Imschoot, Willem van Zadelhoff, Yves Van Durme, Bruno De Wachter, Julien Bal, Lieve Franssen, MarQ Willems, Paul Buekenhout, Walter Van Looveren, Jacques De Decker, Piet Maris, Gérard de Sélys, Joël Neyt, muziektrio Dempsey (Leiden), Chris Lomme, Matthijs de Ridder, Els Moors, Bart Van Holsbeeck, Johan Reyniers, Pascal Verbeken, Cees Derlagen, Corine Larochelle, Filip Van Zandycke, Bart Vonck, Michaël R. Roskam, STIJN, Frank De Crits, Aza Declercq, Ivo Kuyl en Mieke Verdin. Diverse gezichten van Boon kwamen aan bod: de 'Artist', de 'Anarchist', de 'Moralist', de 'Humorist', de 'Pessimist' en de 'Viezentist'. Presentatie Annabelle Van Nieuwenhuyse.

's Avonds waren er lezingen door Herman Brusselmans, Kristien Hemmerechts, Josse De Pauw, Chokri Ben Chikha, Peter Verhelst, Mauro Pawlowski, Jeroen Olyslaegers, Ivo Michiels (zie video onderaan), Caroline Lamarche, Thomas Rosenboom, Paul Vincent, Marie Hooghe, Jonathan Coe, Jo Boon, Per Holmer. Aan het eind van de avond ontving Louis Paul Boon postuum de Nobele Prijs van Passa Porta, een eer die voorheen reeds literaire groten als Borges, Kafka en Claus te beurt is gevallen. Zoon Jo Boon nam de prijs in ontvangst uit handen van Jonathan Coe. Presentatie Anna Luyten.

ORG Internationaal literatuurhuis Passa Porta, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Cobra.be, Stad Aalst en KVS, met dank aan het Louis Paul Booncentrum (UA)

Herbekijk hieronder het slot van de avond, met de prijsuitreiking en de laudatio door de Britse schrijver Jonathan Coe.


Herbekijk hier de integrale opname van de avond.

Ivo Michiels (1923-2012) leest de eerste bladzijde van Boons Mijn kleine oorlog, op het terras van zijn huis in Zuid-Frankrijk.

Foto boven: 'Imaginair gesprek met mijn uitgever' © Jo Boon