passa porta festival 2015

Het tweejaarlijkse Passa Porta Festival is niet meer weg te denken in Brussel: een internationaal literatuurfestival georganiseerd voor een Brussels, Belgisch én internationaal publiek. Het festival trekt resoluut de meertalige kaart en profileert zich als een waar grootstedelijk evenement, als een groot moment van uitwisseling, dialoog en ontdekking. In nauwe samenwerking met talrijke Belgische en internationale partners wordt vier dagen lang een gevarieerd programma aangeboden dat literatuur met Brussel laat rijmen.

Het 5de Passa Porta Festival vindt plaats van 26 tot 29 maart 2015. Het centrale thema Now & Then behandelt de relatie tussen literatuur en (onze) tijd.

  • Praktische Info
     
  • Ontdek hieronder het volledige festivalprogramma met drie grote avondprogramma's en een genereus Parcours op zondag 29 maart.

 

festival 2015

ma 23.03
17:30
passa porta
NL
Reserv
PRELUDE OP HET PASSA PORTA FESTIVAL

samen lezen @ passa porta

Samen Lezen biedt je, in de aanloop naar het Passa Porta Festival, de kans om zonder drempels te genieten van verhalen, gedichten en fragmenten uit de brede wereldliteratuur.

do 26.03
20:00
BOZAR -  Zaal / Salle M
€ 12 / 10
EN / FR / NL
JMG Le clézio, Jean-Luc Outers, David Van Reybrouck

opening / ouverture

J.M.G. Le Clézio vertoont zich zelden in het openbaar. En niet zonder reden, want de Franse schrijver is voortdurend op reis, van Albuquerque naar Parijs via Nanking. De Nobelprijswinnaar Literatuur 2008 vindt er voedsel voor zijn pen, die tegelijk somber en sprankelend is. Hij opent het Passa Porta Festival met een gesprek over het festivalthema ‘Now & Then’, zijn oeuvre en de opstandigheid die hem al jarenlang motiveert. Interview: Jean-Luc Outers. Voorafgegaan door een openingsrede door David Van Reybrouck.

vr 27.03
20:00
Le Botanique
€ 12 / 10
FR
Nancy Huston, Dany Laferrière, Nicolas Michaux

temps composés

De Haïtiaans-Canadese auteur Dany Laferrière, hedonist bij uitstek, vertelt in L’art presque perdu de ne rien faire over de noodzaak om af en toe halt te houden. In Bad Girl vermengt de Canadese Nancy Huston heden en verleden, waarbij ze zich richt tot de foetus die ze ooit was. Beide schrijvers voeren een gesprek over de verrassende mogelijkheden van tijd en literatuur, met muzikale intermezzo’s door Nicolas Michaux (Eté 67).

za 28.03
18:00
BRONKS
€ 6
AR / FR / NL / TU
Gerda Dendooven, Mélanie Rutten, Fatima Sharafeddine

kleine verhalen voor een lange nacht

De mooiste verhalen voor het slapen gaan, voor iedereen vanaf 6 jaar. Gerda DendoovenMélanie Rutten en Fatima Sharafeddine lezen voor uit hun bekroonde prentenboeken. In het Nederlands, Frans en Arabisch, met als uitsmijter: een Turks verhaal over een rode appel. Een waar Babel in het voor de gelegenheid sprookjesachtig aangeklede BRONKS, met pannenkoeken in het café.

 
za 28.03
20:00
flagey
€ 12 / 10
EN / FR / NL
Christine Angot, Kevin Barry, Michel Faber, Régis Jauffret, Loedmila Petroesjevskaja, A.L. Snijders, Annelies Verbeke, An Pierlé

lange nacht van het korte verhaal 2015

Meesters van het korte verhaal uit binnen- en buitenland delen het podium van Flagey tijdens een nieuwe editie van de Lange Nacht van het Korte Verhaal. In verschillende talen en stijlen wordt er gespeeld met het thema 'tijd'. Verhalen kijken vaak naar het kleine, het intieme, op het brandpunt van verleden en toekomst. Een unieke plejade aan schrijvers en personages, muzikaal begeleid door An Pierlé.

zo 29.03
passa porta festival dag 4

parcours 29 maart

Op zondag, hoogdag van van het festival, kunnen literatuurliefhebbers zich door het centrum van Brussel laten voeren: van BOZAR tot Goupil Le Fol, van Het Goudblommeke in Papier tot AB. Meer dan 100 auteurs ontmoeten hun lezers in meerdere talen. En bovendien een heus verhalenfestival voor kinderen, verboden boeken, stadswandelingen, fictieve conversaties, erotische poëzie… De Britse topauteur Ian McEwan sluit het festival af.