Kenan Görgün

Kenan Görgün (1977) is een jonge Belgische schrijver van Turkse afkomst die eerst een naam wilde maken als ‘Franstalige schrijver’ alvorens zich voor het land van herkomst van zijn ouders te interesseren, kwestie van een etiket te vermijden dat voor eeuwig en altijd aan hem zou blijven kleven. Hij werd geboren in Gent maar liep school in het Frans.

Het grote publiek leerde hem kennen door Fosse commune (‘Massagraf’, Fayard, 2007), genomineerd voor de Prix Rossel. Het vertelt het ongelofelijke verhaal van een cocaïneverslaafde die, nadat hij zijn moeder heeft vermoord, tussen New Valley en Deep City tijdruimtelijk op de vlucht is. Met Patriot Act uit 2009 veroverde hij een nog ruimer publiek.

Sindsdien werkte hij ook als regisseur, scenarioschrijver en theaterauteur (J’habite un pays fantôme) en aan een trilogie over ballingschap. Voor dit laatste project trok hij naar Istanbul, waar hij de gebeurtenissen rond het Gezi-park volgde. De delen Anatolia Rhapsody en Rebellion Park verschenen inmiddels al bij Éditions Vent d’ailleurs.