1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 

agenda

debat
wo 05.07.2017 | 20:00 > 21:00
Beursschouwburg
NL

uppercut #4: gaea schoeters vs. bent van looy

Uppercut is een debatreeks van De Morgen, Passa Porta en Beursschouwburg. Schrijvers dagen een tegenstander uit en gaan publiekelijk in de clinch over hete maatschappelijke hangijzers.

In deze vierde aflevering kruist schrijfster en journaliste Gaea Schoeters (o.a. De kunst van het vallen, roman, 2014) de degens met kunstenaar, muzikant, zanger en televisiepresentator Bent Van Looy in een debat over het toegankelijk maken of 'downlevellen' van kunst.

Uit de uitdagingsbrief van Gaea Schoeters:

'Als we cultuur half zo ernstig zouden nemen als sport, zou de wereld er totaal anders uitzien. Stel je voor. Sportweekend: “Vandaag begint de Tour: daarom laten we een expert de fiets toelichten. Vertel eens, een fiets is dus een brommer zonder motor?” Waarop de toprenner, zichtbaar gegeneerd, braaf peddelend op de rollen in de studio: “Inderdaad. Een fiets heeft pedalen, waarmee je snel of traag kan trappen.” Zoiets haalt geen enkele televisiemaker in zijn hersens. Waarom praten we dan op Canvas zo over de Elisabethwedstrijd? Een uitlating als “een cello is een grote viool” is een eerste stap naar een wereld waarin Trump de verkiezingen kan winnen.'

Uit het antwoord van Bent Van Looy:

'Misschien is de kunst wel: op een heldere, beeldende manier en, als het even kan, vol passie spreken over wat ons raakt, wat ons prikkelt, ontroert of schokt. Met woorden die zich als machetes een weg hakken door alles wat onduidelijk, schijnbaar onbegrijpelijk of kunstschoolmumbojumbo is. We moeten de kunst aan de wereld verklaren, Gaea, luidkeels en met klare taal, we mogen haar niet verstoppen in mistbanken van jargon, dat gedempt gemompeld wordt in de kabinetten van de goede smaak.'

Herlees de liveblog op de site van De Morgen.

Chef Cultuur Ben Van Alboom, scheidsrechter van De Morgen, bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt zijn sidekick Fleur van Groningen de stem van het publiek.

Iedereen is welkom voor deze zomerspecial van Uppercut - ditmaal helemaal op het dak van de Beursschouwburg! (Zilveren Zaal en dakterras).

Twitter: #uppercutbxl

De entree voor het debat is gratis.
Wie graag een zitje wil, kan er eentje reserveren bij de Beursschouwburg.

Bookmark and Share