1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 

agenda

debat
wo 01.03.2017 | 20:00
Beursschouwburg
NL

uppercut #2: yves petry vs. joël de ceulaer

Uppercut is de nieuwe debatreeks van De Morgen, Passa Porta en Beursschouwburg. Schrijvers dagen een tegenstander uit en gaan in de clinch over hete maatschappelijke hangijzers. Een scheidsrechter van De Morgen bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt zijn sidekick de stem van het publiek.

Romanschrijver Yves Petry (De maagd Marino, Liefde bij wijze van spreken) richt voor deze tweede aflevering zijn pijlen op journalist Joël De Ceulaer. Hij schreef hem alvast een uitdagende brief waarin hij het opneemt voor de inzichten van schrijvers en kunstenaars in het maatschappelijk debat:

'Het is maar goed, schrijft u ergens, dat literaire auteurs niet langer in het centrum van het maatschappelijk debat staan. Wetenschap, beweert u verder, maakt het complexe eenvoudig en literatuur het eenvoudige nodeloos complex. Op die manier zou wetenschap tot inzicht leiden en literatuur, tja, op zijn best tot illusoire vertroosting en troetelpraat.'

Joël De Ceulaer schreef terug: 'Ik heb de binnenkant van de modale Vlaamse schrijver ooit vergeleken met een uitgestrekte zandvlakte waar, behoudens de occasionele windvlaag, weinig van betekenis gebeurt. Dat was polemisch gesteld, maar u weet dat de polemiek een literair genre is. Los daarvan: literatuur geeft betekenis, wetenschap verschaft kennis. Dat is een fundamenteel verschil.'

Op de website van De Morgen leest u de brieven van Yves Petry en Joël De Ceulaer.

Beide heren maken zich op voor de publieke confrontatie in de boksring van het Beurskafee. Bart Eeckhout, scheidsrechter van De Morgen, bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt zijn sidekick Fleur van Groningen de stem van het publiek. Iedereen is welkom!

 

Twitter: #uppercutbxl

De entree voor het debat is gratis.
Wie graag een zitje wil, kan er eentje reserveren bij Beursschouwburg.


ORG. Passa Porta, De Morgen, Beursschouwburg

Bookmark and Share