1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 

agenda

reflectiekamer
do 03.12.2015 | 20:00 - 22:00
€ 7 / 5
passa porta
FR / NL

schrijvers op het net / écrire à l’ère d’internet

Denken we aan schrijvers, dan denken we nog vaak aan eenzaten die alleen aan de slag gaan met vulpennen en notitieschriftjes. Sinds het internettijdperk gaat het er natuurlijk niet zelden heel anders aan toe. In onze reeks ‘De reflectiekamer’ vraagt Passa Porta drie bijdetijdse schrijfsters naar de plaats van het internet in hun leven en werk. Hoe gebruiken ze het internet bij het schrijven? Hoe en waarom manifesteren ze zichzelf op het net? Kunnen schrijvers het creatieve potentieel van de nieuwe technologieën nog meer benutten?

De Franstalige Belgische schrijfster Diane Meur vertelt over haar recente roman La carte de Mendelssohn. Bij haar omvangrijke onderzoek naar de familiegeschiedenis van de Duitse componist speelde het internet een onmisbare rol. Annelies Verbeke, die net de F. Bordewijkprijs won voor haar roman Dertig dagen, heeft het vervolgens over de manieren waarop zij het net al dan niet gebruikt om haar schrijverschap mee vorm te geven. Tot slot presenteert schrijfster en mediakunstenaar An Mertens (zie onder) een aantal concrete voorbeelden van vernieuwende literair-digitale werken.

Een tweetalige avond gepresenteerd door Adrienne Nizet en Piet Joostens.

Over de auteurs

Diane Meur is in 1970 te Brussel geboren. Ze woont in Parijs. Na een studie aan de École normale supérieure vertaalde ze onder andere werken van Hanns Eisler, Erich Auerbach, Harald Weinrich en Heinrich Heine. In 2002 debuteerde ze met de roman La Vie de Mardochée de Löwenfels écrite par lui-même. Sindsdien schreef ze nog de romans Raptus (2004), Les Vivants et les Ombres (2007) en Les Villes de la plaine (2011). Afgelopen september verscheen van haar La Carte des Mendelssohn, een meesterlijke roman die zijn tentakels doorheen drie eeuwen Duitse geschiedenis spreidt.

Annelies Verbeke (°1976) is een Vlaamse schrijfster die met haar debuut Slaap! meteen doorbrak in het Nederlands en in vele andere talen. In 2009 werd Vissen redden eveneens erg goed ontvangen en vertaald in diverse talen. Voor het Passa Porta Festival 2015 las ze tijdens de Lange Nacht van het Korte Verhaal een verhaal dat ze voor die gelegenheid in opdracht van Passa Porta had geschreven. In 2015 ontving ze voor Dertig Dagen (nominatie ECI literatuurprijs 2015) de F. Bordewijk-prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek.

An Mertens (°1973, zie ook paramoulipist.be) is mediakunstenaar, auteur en kernlid van Constant, een artist-run organisatie voor kunst en media in Brussel met een focus op vrije software, feministische methodologieën en vrije cultuur. Met Constant initieert An experimenten rond digitale manieren van lezen en schrijven. Sinds kort onderzoekt ze het narratieve potentieel van algoritmes. Haar roman Tot Later (2013) is uitgegeven bij De Bezige Bij Antwerpen.


ORG. Passa Porta


Foto's: Annelies Verbeke (© Alex Salinas) - An Mertens (© Koen Broos) - Diane Meur (© Philippe Matsas / OPALE)

Bookmark and Share