1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 

agenda

meet the author
wo 14.03.2018 | 20:00 > 21:30
€ 9 / 7
KVS - res. 02 210 11 12
DE / EN / NL

robert menasse

De bekende Oostenrijkse schrijver Robert Menasse won de Deutscher Buchpreis met zijn langverwachte Brusselse roman Die Hauptstadt, waaraan hij werkte tijdens een residentie in Passa Porta. Nu presenteert hij De hoofdstad, de Nederlandse vertaling door Paul Beers (Arbeiderspers). Een tragikomisch verhaal vol kleurrijke personages en bizarre intriges; tegelijk een onderhoudende satire over de achterkamers van de Europese Commissie en een kritiek op nieuwe vormen van nationalisme.

Robert Menasse las in de KVS voor uit het boek en ging de discussie aan met auteur Geert van Istendael en oud-EU-commissaris Karel De Gucht.

ORG: Passa Porta, KVS, Arbeiderspers, Goethe Institut Brüssel

Over de roman
Fenia Xenopoulou, ambtenaar bij het directoraat-generaal Cultuur van de Europese Commissie, staat voor een lastige opgave. Ze moet het imago van de Commissie opvijzelen. Maar hoe? Ze vraagt haar collega Martin Susman om een idee uit te werken, maar dat idee neemt de vorm aan van een spook uit het verleden, dat voor onrust zorgt in de Europese Instellingen. Ondertussen schrijdt David de Vriend langzaam maar zeker de dood tegemoet in een bejaardentehuis tegenover de Brusselse begraafplaats. Als kind is hij van een deportatietrein gesprongen, die zijn ouders naar hun laatste bestemming bracht. Nu moet hij proberen te vereeuwigen wat hij dreigt te vergeten. Ook commissaris Brunfaut staat voor een moeilijke opgave. Om politieke redenen moet hij een moordzaak laten rusten – “klasseren” is te veel gezegd, want andere stukken zijn er niet. En Alois Erhart, professor in de economie, moet in een internationale denktank woorden uitspreken die weleens zijn laatste zouden kunnen zijn.

Over de auteur
Robert Menasse werd in 1954 geboren in Wenen. Hij studeerde Germaanse talen, filosofie en politieke wetenschappen in Wenen, Salzburg en Messina. Na zijn doctoraat in 1980 doceerde hij zes jaar lang aan de Universiteit van São Paulo. In 1988 keerde hij terug naar Oostenrijk, waar hij sindsdien hoofdzakelijk in Wenen woont en werkt. Tot zijn werk behoren romans zoals Die Vertreibung aus der Hölle (De verdrijving uit de hel) uit 2003, naast tal van essays, zoals het spraakmakende De Europese koerier. De woede van de burger en de vrede van Europa (Arbeiderspers, 2013, vert. Paul Beers). De Hoofdstad kwam deels tot stand tijdens Menasses verblijf bij Passa Porta in Brussel.

 

Foto: Rafaela Proell

Bookmark and Share