1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 

agenda

festival america @ brussels
wo 19.09.2018 | 20:15
€ 12 / 10
flagey - studio 4
EN

richard powers, colson whitehead en yaa gyasi

Tickets via Flagey

Drie belangrijke Amerikaanse stemmen – prelude van het Festival America

Elke twee jaar nodigt het Festival America de belangrijkste Noord-Amerikaanse auteurs uit voor een groot event in Vincennes (bij Parijs). Net als in 2016 biedt het festival ook nu een prelude in Brussel, met een buitengewoon interessante line-up Amerikaanse auteurs: Richard Powers, Colson Whitehead en Yaa Gyasi.

Richard Powers

Richard Powers (1957) behoeft bij kenners van hedendaags Amerikaans proza allang geen inleiding meer. Sinds The Goldbug Variations (De dubbele helix van het verlangen, 1993), voltooid toen Powers nog in Nederland woonde, staat hij bekend als een meester van de encyclopedische roman. Wetenschap, techniek en virtual reality, maar ook liefde, muziek en Amerikaanse geschiedenis zijn de grote thema's van zijn werk.

In september 2005 was Richard Powers op uitnodiging van Passa Porta in residentie in Brussel. Hij legde er de laatste hand aan zijn negende roman De echomaker, bekroond met de National Book Award. Met The Overstory, een nieuwe, ambitieuze roman die de levens van zijn personages verbindt met die van bomen, bewijst hij de uitspraak van Margaret Atwood: ‘Impossible for Richard Powers to write an uninteresting book’.

‘Deze ambitieuze roman scheert hoog boven de toppen van de Amerikaanse letteren en herschept het landschap van natuurproza.’ The Washington Post

Colson Whitehead

Colson Whitehead, geboren in New York in 1969, brak in 2016 internationaal door met zijn zesde roman De ondergrondse spoorweg, waarmee hij in één jaar de Pulitzer Prize en de National Book Award won, iets wat weinig auteurs hem voordeden.

‘Whitehead laat zien dat ook van bekende onderwerpen en voorspelbare gevoelens nog steeds prachtige, overrompelende literatuur te maken valt.’De Groene Amsterdammer

Yaa Gyasi

Yaa Gyasi werd in 1989 geboren in Ghana en groeide op in Huntsville, Alabama. Haar debuut Weg naar huis, een roman over ras, geschiedenis en liefde, kreeg internationaal veel bijval.

‘De kracht van het boek ligt niet zozeer in de stijl, maar in de meeslepende en soepele manier waarop een enorm hoofdstuk uit de geschiedenis van Afrika en Amerika tot leven wordt gebracht.’ Trouw

 

Een prestigieuze literaire avond, in een organisatie van Francis Geffard (directeur van Festival America), Passa Porta en Flagey.
 

Bookmark and Share