1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 

agenda

passa porta nobele prijs 2017
zo 26.11.2017 | 15:00 > 18:00 / 19:00 > 20:30
15:00 > 18:00 gratis | gratuit; soirée | avond € 7/5
passa porta bookshop
e.a. / FR / NL

hommage aan marguerite yourcenar

Op 17 december 1987 overleed de grote romanschrijfster, verhalenschrijfster, dichteres, vertaalster, essayiste en critica Marguerite Yourcenar op Mount Desert Island (VS). In 1903 werd zij in Brussel geboren als Marguerite Cleenewerck de Crayencour. Zij was het eerste vrouwelijke lid van de Académie française. Dertig jaar na haar dood bekroont internationaal literatuurhuis Passa Porta haar met de zesde Nobele Prijs van Passa Porta, een eer die eerder ook Kafka, Borges, Claus, Boon en Pasolini te beurt is gevallen. De Nobele Prijs is bovendien een knipoog naar al die grote auteurs die nooit een Nobelprijs mochten ontvangen.

In de traditie van deze grote lezershommages komen vele bekende en onbekende Yourcenarfans hun favoriete fragment uit haar oeuvre voorlezen, ieder in zijn of haar eigen taal. Ze betuigen Yourcenar persoonlijk eer en geven het publiek een nieuw idee van de rijkdom, de actualiteit en de thematische diversiteit van Yourcenars oeuvre. Een uitnodiging ook, om meesterwerken als Het hermetisch zwart, Herinneringen van Hadrianus, Passies, Vertellingen uit het Oosten, Pasmunt van de droom, Dierbare nagedachtenis, Archieven uit het Noorden en Wat? De eeuwigheid eindelijk eens te (her)lezen.

Van 15:00 tot 18:00 wordt in de Passa Porta Bookshop voorgelezen door: Alexandre Piraux, Ventura Mancilla, Virginie Platteau, Isabelle Draux, Hannah Roels, Camille Pier (Nestor) (acteur), Johan Gezels, André Bruyneel (Prof. em. ULB), Jean-Pierre Jacobs (figurant in de film L'Œuvre au noir van Paul Delvaux), Stéphanie Van Vyve (actrice), Michèle Divoy, Micheline Rabinovitsj, Françoise Therry, Stéphane Bissot (actrice), Frédéric Gisaro, Yuruan Garcia Rangel, Odile van der Vaeren, Jean-Louis Nizet, Patrick Lateur (traducteur littéraire) en Jean Jauniaux (PEN Belgique). Tijdens de middag is de boekhandel open en is de lezersmarathon er gratis te volgen. U hoeft dus niet te reserveren voor dit gedeelte.

Pauze van 18:00 tot 19:00

Van 19:00 tot 20:30 wordt voorgelezen en gesproken door Michèle Goslar (biografe van Yourcenar en oprichtster van het Centre International de Documentation Marguerite Yourcenar), Filip Rogiers (auteur en journalist), Véronique Bergen (auteur en filosofe), Luc Devoldere (auteur en hoofdredacteur Ons Erfdeel en Septentrion) en Leen Huet (auteur en kunsthistorica). Acteurs Luc Vandermaelen, Carine Bamps, Mélina Van Hoof, Thibault Sforza en Rémi Fransot brengen een mooi stuk uit hun nieuwe theatervoorstelling L'Etre que j'appelle moi, over Yourcenars leven en werk.

Aan het eind van de avond overhandigt de Franstalige Belgische schrijfster Véronique Bergen de Nobele Prijs Passa Porta 2017 aan de actrice Stéphanie Crayencour, vertegenwoordigster van de familie van Marguerite Yourcenar.

Het hele gebeuren wordt ook uitgezonden via livestream.

 

ORG: Passa Porta

De complete Franse bibliografie van Yourcenars oeuvre is te vinden op https://www.cidmy.be/images/stories/pdf/biblioc.pdf

Vele titels werden ook in het Nederlands vertaald. Zie bijvoorbeeld bibliotheek.be.

 

Foto: Bernhard De Grendel

Herbekijk de avond hier : 

Bookmark and Share