1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 

agenda

jalousie de métier
do 16.11.2017 | 20:00 > 21:30
€ 7 / 5
passa porta bookshop
NL

maarten van der graaff, tonnus oosterhoff en neske beks

AFGELAST
In onze reeks Jalousie de métier nodigt een Nederlandstalige dichter telkens twee à drie gasten uit, niet per se uit vriendschap of bewondering, maar omdat ze ieder in hun werk iets doen wat hij of zij hen 'benijdt'.

Ditmaal staat de jonge Nederlandse dichter en romanschrijver Maarten van der Graaff centraal, met als verrassende gasten Tonnus Oosterhoff en Neske Beks. Verschillende generaties, verschillende roots en verschillende stijlen, maar toch ook een gemeenschappelijk geloof in de 'helende' kracht van woorden, zinnen en verhalen. Een avond met doortastende gesprekken en fonkelende voordrachten, als steeds in goede banen geleid door gastheer Johan Reyniers.

Jamal Ouariachi in De Morgen:

'Maarten van der Graaff is de molotovcocktail van de Nederlandse poëzie. Of is hij een antikapitalist met honing tussen zijn billen? Een hippie met psychopatentrekjes? Een schorpioen met liefde in zijn donder? Is hij een niet-bestaand woord? Hij is het allemaal. En nog veel meer niet.'

 

Over de gasten

Neske Beks (Antwerpen, 1972) heeft Vlaams-Amerikaans-Gambiaanse roots en woont afwisselend in België, in Nederland, en op Ibiza. In 2014 debuteerde ze als schrijfster met De Kleenex Kronieken (uitg. De Harmonie), een met humor geschreven familie- en dorpskroniek die zich afspeelt in Mortsel. Ze is ook bekend voor haar onewomanshows en voor hybride documentairefilms als Eigen Volk, Beyond My Walls (VPRO) en Mookie (NCRV). Als multidiscplinaire kunstenares noemt Neske Beks zichzelf bovenal een handelaar in verhalen, jazelfs een 'healer': ‘Ik “vang” verhalen en kies per verhaal het juiste medium. Ook help ik anderen hun eigen verhaal en stem te vinden. In de kern gaat het altijd om storytelling en energetisch bewustzijn.” Zie ook www.neskebeks.nl

Maarten van der Graaff (1987) is een van de opvallendste en intelligentste dichters en essayisten van zijn generatie. Hij studeerde Religie en kunst aan de Universiteit van Utrecht en debuteerde als dichter met de bundel Vluchtautogedichten, bekroond met de C. Buddingh’-prijs in 2014. Voor zijn tweede bundel, Dood Werk, ontving hij in 2017 de J.C. Bloem-poëzieprijs. Dit jaar verscheen ook zijn eerste roman, Wormen en engelen (Atlas Contact). Van der Graaff is een van de  oprichters van het online poëzietijdschrift Samplekanon. Hij publiceert regelmatig poëzie, proza en essays in verschillende tijdschriften en op websites, o.a. in De Gids en nY, en op n30.nl, de site gewijd aan het werk van de overleden jonge dichter en criticus Jeroen Mettes.
Zie ook www.maartenvandergraaff.nl.

Tonnus Oosterhoff (Leiden, 1953) woont in het hoge Noorden van Nederland, in Oost-Groningen, waar hij jarenlang reservebrugwachter is geweest. In 2012 ontving deze schrijver, dichter en essayist de P.C. Hooft-prijs voor zijn ‘in hoge mate vernieuwende poëzie’ (juryrapport). Bekende titels uit zijn inmiddels zeer omvangrijke oeuvre zijn (Robuuste tongwerken,) een stralend plenum (1997, gedichten), Ook de schapen dachten na (2000, essays), Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen (2002), de recente bundel Ja Nee (2017, gedichten) en de verzamelde gedichten in Hersenmutor (2005) en Hier drijft weg (2012). Tijdens een werkverblijf in Passa Porta voltooide Oosterhoff zijn bejubelde, zeer eigenzinnige roman Op de rok van het universum (De Bezige Bij, 2015).
Zie ook zijn bewegende gedichten op www.tonnusoosterhoff.nl.

 

ORG: Passa Porta

Foto: Fjodor Buis

Bookmark and Share