1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 

agenda

FEEST
vr 14.10.2016 | 20:00>00:00
€ 7 / 5
Rits café
NL

het debutantenbal

Een debutantenbal zegt u?

Inderdaad, naar 19e-eeuws model maar in 21e-eeuwse snit. Waar vroeger gegoede jongelui al dansend aan de maatschappij werden voorgesteld gebruiken wij de danszaal om nieuw literaire talent aan u voor te stellen. Geen kroonluchters of koetsen, wel spitse interviews en memorabele teksten. 

Recent gedebuteerde (of nog te debuteren) Nederlandstalige auteurs vertellen over hun werk en schrijfproces, over invloeden en het magische moment waarop ze hun eerste exemplaar in handen kregen. Een avond over liefde, hoop en verwachting en eindeloze discussies met redacteurs. En dit in het Rits Café, dat we voor een avond omdopen tot Ritz (let there be glamour).

Radiomaakster Katharina Smets stelt vragen, muzikante Ellen Schoenaerts brengt een tikje weemoed mee en het balorkest vervangen we door Stubru dj Lisa Smolders!

Er zal een forse debutantenboekenstand zijn en schrijftips voor iedereen die hoopt ooit zelf te debuteren. 

Het dragen van avondkledij wordt aangemoedigd, het lezen van jong talent evenzeer. 

 

ORG. Passa Porta, Ritcs Café
Partners: LUX | Luca Showcase, De Bezige Bij, Nijgh & Van Ditmar, Polis, Manteau, Prometheus, Das Mag en Atlas/Contact. De deelnemende debutanten: 

  
Hans Bogaert (1987) studeerde moderne literatuur en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Hij publiceerde literaire kritieken in DW B en Ons Erfdeel en werkte enkele jaren bij Behoud de Begeerte, kunstencentrum voor literatuur. Zijn eerste roman, Echo, verschijnt in het najaar bij uitgeverij De Bezige Bij. Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij Radio Klara en schrijft voor onder andere deBuren over kunst en cultuur. Daarnaast onderzoekt ze graag vleselijkheden in Vuile Lakens, een podcast over seks en lichaam. Haar debuutroman De plantrekkers verscheen in het voorjaar van  2016 bij De Bezige Bij. 

Vuile Lakens, de podcast van Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde. Katrijn Van Bouwel (1981) houdt van woorden én van daden. Ze schrijft, bijvoorbeeld als columniste voor Knack Weekend. Op 14 oktober 2016 verschijnt haar debuut De muze en het meisje bij uitgeverij Prometheus . Je vindt haar als improvisatieactrice op podium en op televisie. Beknopter is ze op twitter, waar ze als @_katrijn vuile moppen en proper proza pleegt.

Katrijn leeft op twitter. Lotte Dodion (1987) is dichteres en performer. Ze veroverde de voorbije jaren tal van poëziepodia in binnen- en buitenland, zo  stond ze ondermeer in de finale van het Belgisch én Nederlands Kampioenschap Poetry Slamt. Lotte schrijft,
performt, presenteert en is tevens directeur van het Vredescentrum van Antwerpen. Haar debuutbundel Kanonnenvlees verscheen in het voorjaar bij uitgeverij Atlas/Contact.

De website van Lotte Dodion.Mathijs Duyck (1987) is leraar en schrijver. Hij behaalde een doctoraat in de letterkunde aan de Universiteit van Gent en werkte daarna als onderzoeker (Universiteit van Bologna) en gastprofessor (UGent). Momenteel onderwijst hij Nederlands aan anderstalige jongeren. Hij speelt ook muziek bij Bottle of Moonshine en Homelands. Zijn romandebuut Woensdag verschijnt in oktober 2016 bij Manteau.Max Greyson (1988) is dichter en prozaschrijver. Sinds 2011 gaat hij heel Europa rond als spoken word performer in muziektheatervoorstellingen van Roots & Routes en Intercamino. Volgens betrouwbare bronnen zou Max Greyson één-vierenzestigste Schots zijn. Vandaar zijn neiging naar de hoogvlakte en een gematigd klimaat. In oktober 2016 komt zijn debuutbundel Waanzin went niet  uit bij de Arbeiderspers.

De website van Max. Vincent Van Meenen studeerde in 2014 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2012 won hij WriteNow!, de grootste schrijfwedstrijd van het Nederlandse taalgebied. Sindsdien performde hij op alle Geen Daden Maar Woorden-festivals, alsook op de dag van het Literatuuronderwijs en de slotdag van de Inktaap. In datzelfde jaar ontmoette hij prinses Beatrix, die zich meteen opwierp als fan. Momenteel verblijft hij in Athene, waar hij theater maakt met bootvluchtelingen en migranten. Zijn romandebuut Licht en geluid verscheen in januari 2016 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. 

Vincent op facebook en tumblr.Kristof De Muynck (1970) raakte in zijn jeugd vertrouwd met de zangen van Homeros, de Metamorfosen van Ovidius en de syntaxis van de Griekse zin. In deze periode begon hij ook kostuums te maken voor het theater en te werken naar levend model. Na zijn opleiding aan de Antwerpse Modeacademie tekende hij voor verschillende modehuizen, musicals en theaters. Later startte hij met een eigen boetiek, een jazzcocktailbar en het legendarische café Bar Tabac in Antwerpen. Verder ontwikkelde hij interieurs, een tegellijn en voerde opdrachten uit in de reclamewereld. Momenteel runt hij een kapsalon en een paardenpension. Zijn debuutroman Kopvoeter verschijn in het voorjaar bij uitgeverij Polis. Jente Posthuma is schrijver en freelance journalist. Ze schreef onder andere voor De Groene Amsterdammer, nrc.next en de Volkskrant. Haar korte verhalen verschenen in de Revisor, Das Magazin en Hollands Maandblad. In 2012 won ze de A.L. Snijdersprijs voor het beste zeer korte verhaal. Met A.L. Snijders, Tommy Wieringa, Carel Helder en Elsje de Wijn speelde ze drie literaire theatervoorstellingen in De Kleine Komedie in Amsterdam. Haar debuut Mensen zonder uitstraling verscheen in augustus 2016 bij uitgeverij Atlas Contact.

De website van Jente.Roos van Rijswijk (1985) publiceerde verhalen in De Gids, Revisor en Das Magazin en is redactielid van Tirade. Van Rijswijck recenseert voor NRC Handelsblad en is initiatiefnemer van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de enige prijs voor beste kortenverhalenbundels in Nederland. Haar debuutroman Onheilig verscheen in februari 2016 bij Querido. 

De website van Roos. Lize Spit (1988) groeide op in Viersel en woont sinds 2005 in Brussel. Ze behaalde een Master Scenario aan het RITS, schrijft daarnaast ook proza en poëzie. Ze publiceerde o.a. in Het Liegend Konijn, De Gids en Das Magazin. In 2013 won ze zowel de jury- als de publieksprijs van WriteNow! Lize geeft scenario-cursussen bij Wisper en is gast-docent Schrijven op de LUCA School Of Arts in Brussel. Haar debuutroman Het Smelt verscheen in januari 2016 bij Das Mag Uitgevers en rondde in augustus de kaap van 100.000 verkochte exemplaren. 

De website van Lize. De muziek van  Ellen Schoenaerts wordt omschreven als wild, authentiek, rebels en eigenzinnig. Meer hebben we dan ook niet nodig om te beseffen dat zij op het eerste debutantenbal ook haar stem moet verheffen. Met songs als "Ik doe heel erg mijn best om mijn leven leuk te vinden" mikt ze alvast op een ereplaats voor beste titel. 


De website van Ellen. 

Bookmark and Share