1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 

agenda

meet the author | debat
do 11.01.2018 | 20:00 > 21:30
€ 7 / 5
passa porta bookshop
NL

de ware marsrichting

De opinie-industrie heeft filialen in kranten, weekbladen, sites, blogs en sociale media. Nergens is géén oordeel vellen een optie. Toch passeren zelfs de laaiendste meningsverschillen zelden het stadium van de binnenbrand. Worden daarom feiten bijna meteen vertekend? Hoog tijd voor Marc Kregtings nieuwe essayboek De ware marsrichting. Opinismen (uitg. Het balanseer, 2017)!

Bij de presentatie van dit belangrijke boek reageren drie welgekozen proeflezers - die ook zelf in het boek voorkomen - op een paar concrete casussen: Rachida Lamrabet, Tom Naegels en Barbara Van Dyck. Gevolgd door een gesprek met de auteur en met moderator Wouter Hillaert.

Marc Kregting reconstrueert in De ware marsrichting waarover de Lage Landen zich tussen 2008 en 2016 druk hebben gemaakt, en hoe media en het uitgeefbedrijf daarin hebben meegespeeld. Heikele kwesties die worden doorgelicht zijn bijvoorbeeld het euthanasiedebat na het overlijden van Hugo Claus of het hernieuwde racismedebat naar aanleiding van Zwarte Piet. Het begrip ‘vrije meningsuiting’ blijkt in zulke dossiers even dynamisch als ‘censuur’, die steevast door de tegenpartij wordt uitgeoefend.

In die industrie heeft Tom Naegels lang gewerkt als vaste columnist en ombudsman voor De Standaard. Zowel auteur Rachida Lamrabet als wetenschapper Barbara Van Dyck ondervonden dan weer de gevolgen van hun principes, die hen tot een schietschijf van meningen maakten. Beiden werden ontslagen. Geldt ook bij hen, zoals De ware marsrichting wil doen geloven, het schandaal van het georganiseerde misverstand?

NB - Rachida Lamrabet en Barbara Van Dyck zijn helaas verhinderd om de avond bij te wonen. Zij leveren wel een geschreven bijdrage aan de discussie.
 

Over de auteur

Marc Kregting (1965) groeide op in Nederland en woont al jaren in België. Op zijn naam staan dertien titels in elk denkbaar en origineel genre, van prozagedicht (Dood vogeltje) over pamflet (Zij zijn niet van Jeremia) en naslagwerk (Koffie) naar partituur (Onze Nietzsche, genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2016). Elk van die boeken draait op eigen wijze stationair tussen geweld, taal en politiek. Zie ook zijn weblog De Honingpot.

 

ORG. Het balanseer, Passa Porta

Bookmark and Share